Kabinet neemt maatregelen om overvol stroomnet te ontlasten

Netcongestie • Hermans volgt het advies van netbeheerders en heeft een plan opgesteld om deze snel te bouwen.
Robert L. Smid Robert L. Smid
• Laatste update:
(Foto: Shutterstock)

Om het overvolle Nederlandse stroomnet te verlichten, komt het kabinet met ingrijpende maatregelen. Minister Sophie Hermans (Energie) presenteert een plan om 50 duizend nieuwe transformatorhuisjes te bouwen en de nettarieven voor consumenten te herzien. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf.

Netbeheerders benadrukken al langer de noodzaak van extra transformatorhuisjes. Door de groei van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie, raakt het elektriciteitsnet overbelast.

Snel bouwen

Hermans volgt het advies van netbeheerders en heeft een plan opgesteld om deze snel te bouwen. Gemeenten en netbeheerders krijgen de taak locaties te vinden en de bouw te coördineren. Een ‘vliegende brigade’, zoals Hermans dit noemt, zal hierbij ondersteunen om problemen door personeelstekorten te voorkomen. De plannen staan in de jaarlijkse klimaatnota die Hermans donderdagochtend presenteert aan de Tweede Kamer.

Daarnaast worden nieuwe afspraken gemaakt met ceo’s van internationale bedrijven en worden nettarieven voor kleinverbruikers herzien. Ook wordt gekeken naar het beter spreiden van elektriciteitsgebruik.

Door flexibele nettarieven toe te passen, verminderde de piekbelasting van elektrische auto’s met 15 procent, wat het lokale stroomnet ontlastte zonder dat gebruikers daar hinder van ondervonden. Dat blijkt uit een pilot van netbeheerder Stedin en 380 publieke laadpalen in Utrecht.