‘Tesla Model 3 voortaan 1.500 euro duurder vanwege importtarieven’

Tesla • De Europese Commissie legt Tesla een tarief van 20,8 procent op, bovenop het huidige importtarief van 10 procent.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
Bijna een vijfde van alle leaseregistraties in september betrof de Tesla Model 3
(foto: Tesla).

De Tesla Model 3 wordt 1.500 euro duurder in Nederland, Duitsland en Spanje, zo meldt Reuters. De prijsverhoging heeft te maken met de importtarieven waar Tesla mee te maken krijgt.

De Europese Commissie legt Tesla een tarief van 20,8 procent op, bovenop het huidige importtarief van 10 procent. Het tarief geldt voor de Tesla’s die in China worden geproduceerd. Het Amerikaanse bedrijf heeft een verzoek ingediend voor een herberekening van dit tarief.

Tesla verlaagde de afgelopen maanden geregeld zijn prijzen in de Verenigde Staten, Europa en China. Daarmee probeerde de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen aan te jagen en de stijgende voorraden te verminderen.

Leasemaatschappijen zien een EV restwaardecrisis opdoemen door een woekerende prijsoorlog, een overschot aan gebruikte elektrische auto’s, afbouwende belastingvoordelen en een stijgende rente. RDC-cijfers bieden inzicht in de omvang van de restwaardecrisis: in totaal zijn er sinds 2017 ruim 93 duizend EV’s ingezet in de leasemarkt met een lage bijtelling (die 5 jaar geldt). Een aantal leasemaatschappijen kiest toch voor de verkoop, ondanks de duizenden euro’s verlies die ze daarbij moeten slikken. Lees hier een analyse op Automotive Online.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.