Laadpalenmaker Alfen ‘begeeft zich op glad ijs’ en krijgt uitstel van executie

Alfen • Groei hangt voor het laadpaalbedrijf af van de markt voor elektrische auto’s in Europa.
Sander van Vliet Sander van Vliet
• Laatste update:
Alfen voorziet constante groei.
(Foto: Alfen).

Laadpalenproducent Alfen krijgt een half jaar tijd van de bank om de zaken op orde te krijgen. Dat heeft het bedrijf uit Almere bekendgemaakt bij de presentatie van de negatieve halfjaarcijfers.

Het beursgenoteerde bedrijf uit Almere leed een nettoverlies in het eerste halfjaar van 11,1 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 9,4 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 10 procent tot 245,7 miljoen euro, hoewel de omzetverwachting eerder dit jaar met 17,5 procent naar beneden werd bijgesteld.

Verstoorde markt

Het bedrijf houdt vast aan de doelstelling die in juni werd afgegeven. “Het probleem is dat toekomstige groei volgens Alfen afhangt van de markt voor elektrische auto’s, die in Europa op zijn gat ligt”, zegt Jean-Paul van Oudheusden, marktanalist bij beleggingsplatform eToro.

Alfen heeft het al langer zwaar. Het bedrijf heeft tegenslag gehad door vochtproblemen bij de bouw van energiesystemen. En het grootste probleem is dat de prijzen van grote batterijen in containers zijn gedaald, waardoor afnemers terughoudend zijn met de aanschaf en wachten tot de prijzen nog verder zakken. “Alfen gaat ervan uit dat de aanschafprijzen zullen dalen door lagere batterijkosten en een groter aanbod van goedkope modellen, maar dat is glad ijs als niet aan de secundaire voorwaarden wordt voldaan”, zegt Van Oudheusden.

Bankfinanciering

Alfen zelf zegt zich minder zorgen te maken over de nieuwe afspraken met de bank. “Wij zien geen enkel probleem. Er is niets ingetrokken of veranderd. We hebben een kredietfaciliteit van 100 miljoen euro en een garantiefaciliteit voor de projecten die wij doen van 25 miljoen euro. Die blijven gewoon intact. We hebben geen financierings- of betalingsproblemen”, benadrukt Onno Krap, de nieuwe financiële topman van het bedrijf.

“Er is een normale situatie. Het lijkt alsof wij paniek hebben, dat is absoluut niet aan de orde”, aldus Krap. Alfen publiceert uiterlijk 7 november een nieuw businessplan.

Geplaatst in rubriek:
Sander van Vliet
Sander van Vliet

Sander is vaste redacteur van Automotive en Fleet & Mobility. Na omzwervingen in de sportjournalistiek streek hij in 2023 neer op de Automotive-redactie. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met wielrennen, voetbal en goed eten.