RAI Vereniging roept kabinet op elektrische auto’s te blijven stimuleren

Elektrisch rijden • De vereniging waarschuwt voor de stagnatie in de verkoop van elektrische voertuigen en benadrukt dat verdere stimulering noodzakelijk is.
Robert L. Smid Robert L. Smid
(Foto: Shutterstock)

De RAI Vereniging doet een dringende oproep aan het kabinet om elektrische auto’s te blijven stimuleren, naar aanleiding van de publicatie van de Klimaat- en Energieverkenning 2024 door het Planbureau voor de Leefomgeving. “De CO2-uitstoot bij het wegverkeer neemt af doordat er meer elektrische auto’s rondrijden. Maar we zijn er nog lang niet”, zegt RAI-voorzitter Frits van Bruggen in een persbericht.

Van Bruggen waarschuwt voor de stagnatie in de verkoop van elektrische voertuigen en benadrukt dat verdere stimulering noodzakelijk is.

Dalende interesse

Brancheverenigingen zoals Bovag en RAI Vereniging maken zich zorgen over de dalende interesse van consumenten in elektrische auto’s. Dit komt volgens de RAI Vereniging door onverwachte bezuinigingen op stimuleringsmaatregelen, zoals de correctie van het gewicht van elektrische voertuigen voor de motorrijtuigenbelasting.

Van Bruggen: “We zien de interesse van de consument in elektrische auto’s afnemen. Dat komt onder meer doordat er onverwacht wordt bezuinigd op stimuleringsmaatregelen, maar ook omdat het perspectief op de langere termijn ontbreekt. De sector en automobilisten hebben behoefte aan duidelijk en consistent overheidsbeleid voor de langere termijn.”

Zero-emissiezones

Ook maakt RAI Vereniging zich zorgen over de verdeeldheid tussen de Tweede Kamer en gemeenten over zero-emissiezones, die op het punt staan ingevoerd te worden in veel Nederlandse steden.

“Er is jaren geleden bedacht dat er uitstootvrije zones moeten komen. Gemeenten en brancheverenigingen zijn daarmee actief aan de slag gegaan. Nu, twee maanden voor de invoering zaait het kabinet twijfel door uitstel voor te stellen”, stelt Van Bruggen.