R

Raamovereenkomst Zie ‘Hoofdovereenkomst’.RAI, Rijwiel en Automobiel IndustrieBelangenorganisatie van producenten, importeurs en groothandel voor de mobiliteitsbranche, zeer breed bekend van de expositiefaciliteiten in Amsterdam.

Regres
Verhaalbaarheid bij schade.

Rente
Vergoeding voor ter beschikking gestelde financiële middelen of een verstrekt krediet.

Renteopslag
Verschil tussen basisrente en contract- of rekenrente, afhankelijk van winstdoelstelling en geschat risico, al dan niet lessee-afhankelijk.

RAER, reservering assurantie eigen risico
Reservering voor toekomstige risico’s die normaliter worden verzekerd. De RAER-dotatie biedt sinds enkele jaren geen fiscaal voordeel meer. Het verschil tussen werkelijke schadekosten en de ontvangen component uit de leaseprijs ter dekking van schade dient nu jaarlijks in het resultaat betrokken te worden.

Rentepercentage, nominaal
De vergoeding uitgedrukt in een percentage van de ter beschikking gestelde middelen. De meest gebruikte aanduiding is die waarbij het percentage per jaar wordt aangegeven.

Rentepercentage, effectief
De vergoeding voor ter beschikking gestelde middelen uitgedrukt in een percentage per jaar, waarbij ook het rente-effect over de tijdens het jaar uitgevoerde rentebetalingen in het percentage per jaar is betrokken.

Restwaarde
De waarde van het geleaste object aan het eind van de leaseperiode. Deze kan de veronderstelde waarde zijn waarmee de calculatie is uitgevoerd en de werkelijke restwaarde, dat wil zeggen de opbrengst aan het einde van de leaseperiode.

Restwaardegarantie
Het afgeven van een garantie voor de restwaarde na een bepaalde termijn. Als de lessor een restwaardegarantie verkrijgt van de lessee of van een aan de lessee gelieerde derde (moeder- of zustermaatschappij), dan wordt niet meer voldaan aan de criteria van operationele lease zoals die zijn gesteld in de leaseregeling. Een van een andere partij ontvangen restwaardegarantie heeft voor de lessee geen effect op het off-balance karakter.

Retentierecht/recht van retentie
Recht van een schuldeiser om een zaak onder zich te houden tot de schuld die hierop betrekking heeft, is voldaan (bijvoorbeeld een dealer die de auto niet mee geeft alvorens een onderhoudsnota is voldaan).

RDC
RAI Data Centrum, oorspronkelijk leverancier van statistische informatie voor de voertuigbranche, inmiddels full service IVR-organisatie (wat is IVR??).

Risico
Gevaar voor schade of verlies, het gevaar dat zich onverwachte extra kosten voordoen. Met betrekking tot een object is diegene die het object onder zich heeft ook degene die het risico draagt, tenzij en voor zover een ander zich bereid heeft verklaard de risico’s te dragen. Bij operationele lease draagt de lessee niet het economisch risico, alhoewel de lessee het object (de auto) wel onder zich heeft.

ROB/reparatie, onderhoud en banden
Dit betreft de kostenpost die op basis van normaal en oordeelkundig gebruik voor de duur van het contract en het totaal aantal te rijden kilometers te verwachten is voor de onderhoudsbeurten, reparaties en vervanging van slijtagedelen (remmen, koppeling e.d.). Door de directe invloed van het aantal kilometers op deze kostenpost worden de ROB-kosten gezien als ‘variabele kosten’. De desbetreffende kostennotering wordt veelal uitgedrukt in eurocenten per kilometer.

ROB-systeem
Een systeem dat ten doel heeft de uitwisseling van informatie omtrent ‘Reparatie, Onderhoud en Banden’ tussen leasemaatschappijen en leveranciers (autobedrijven, fitters) te structureren. Leveranciers kunnen bijvoorbeeld online toestemming vragen voor een reparatie of de vervanging van onderdelen en banden. ROB is inmiddels eigendom van de zelfstandige vereniging ROB en wordt beheerd door het RDC (zie ‘RDC’). De meeste professionele leasemaatschappijen  en inmiddels al duizenden leveranciers van reparatie, onderhoud en banden maken intensief gebruik van dit systeem.

RO-garantie/Onderhoudsgarantie
Van derden verkregen garantie voor de kosten van reparatie en onderhoud. De kosten van het vervangen van banden blijven meestal buiten een onderhoud-(kosten)garantie.

RTL, Registratie Tenaamstelling Leasevoertuigen
Dit is een hulpregistratie voor de tenaamstelling van lease-auto’s. RTL stelt lessors in staat voertuigen in het kentekenregister van de RDW op naam van de lessee of zijn berijders te registreren, terwijl de eigendom van de auto (van de betreffende leasemaatschappij) vastligt in het hulpregister.

Deel dit item

Dit artikel is geschreven door

Redactie