BMW iX1/X1 verkozen tot Zakenauto van het Jaar 2025

AM Driving Business Awards • Renault Scenic E-Tech wint trofee voor Beste Nieuwkomer 2025.
Michael van Wijngaarden Michael van Wijngaarden
• Laatste update:
De delegatie van BMW ontving de prijs uit handen van hoofdredacteur Kim Andriessen (links)(foto: Marcel Cazemier)

De BMW iX1/X1 is woensdag 18 september tijdens de jaarlijkse uitreiking van de AM Driving Business Awards gekroond tot Zakenauto van het Jaar 2025. De onderscheiding van het meest veelbelovende nieuwe model – de Beste Nieuwkomer – ging naar de Renault Scenic E-Tech.

De BMW iX1 werd vorig jaar al uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer 2024. Dit jaar bevestigt het model, samen met de brandstof en hybride uitvoeringen, zijn positie als zakenauto op de Nederlandse markt door de titel Zakenauto van het Jaar 2025 in de wacht te slepen. De X1 volgt daarmee de Zakenauto van het Jaar 2024 op: de Volvo XC40. De vakjury beoordeelde iX1 het beste op gebied van kwaliteit van dealer en importeur en beleving. De juryleden zijn ook onder de indruk van kilometerkostprijs en duurzaamheid.

“Niet alleen de auto zit goed in elkaar, ook de aftersales heeft BMW Nederland goed op orde. Zeker in de zakelijke markt is dat van essentieel belang,” aldus de vakjury. Wat verder meespeelt is de mogelijkheid om te kiezen voor een X1 met benzinemotor, een hybride aandrijflijn of een volledig elektrische versie. “Dankzij deze strategie wint BMW het momenteel van Audi en Mercedes, merken die vaak elektrische modellen op de markt brengen met een afwijkende vormgeving die niet iedereen aanspreekt. Het is de best rijdende EV op basis van een brandstofmodel,” laat de jury weten.

Ook de tweede plek in de top 10 voor Zakenauto van het Jaar 2025 is voor BMW, met de i4. Deze auto werd eerder uitgeroepen tot Beste Nieuwkomer 2023. De bronzen medaille gaat naar de Renault Megane E-tech.

Beste Nieuwkomer 2025

De Beste Nieuwkomer 2025 is de Renault Scenic E-Tech. De jury kijkt hierbij naar aanstormend talent op de zakelijke markt. Auto’s die veelbelovend zijn, maar nog te kort op de markt om zich in de praktijk goed te bewijzen. 

Volgens de vakjury biedt de Scenic E-Tech een ‘vrijwel perfect totaalpakket’. De auto valt op met zijn gunstige kilometerkostprijs en scoort veel punten als het gaat om duurzaamheid. Binnen het strategische ‘Renaulution’ plan investeert de autofabrikant namelijk in verschillende initiatieven om niet alleen de producten en de productie duurzamer te maken, maar ook om daarna voertuigen terug te nemen en deze te refurbishen of te recyclen, met als doel een CO2-vrije toekomst. 

De Scenic spreekt voor het eerst een nieuwe, jonge doelgroep aan. “Het nieuwe design slaat duidelijk aan,” merkt de jury op. Ook op de zakelijke markt raakt de Scenic de juiste snaar met de juiste combinatie van lage kosten, goede restwaarden, een aantrekkelijk design en prima functionaliteit. “Het is echt een goed ding.” Enig puntje van kritiek is het ontbreken van de derde zitrij die in de oude Scénic (toen nog met een é) wel aanwezig was.

(foto: Marcel Cazemier)