Miljoenennota: verminder filedruk

Redactie Redactie
• Laatste update:

Volgend jaar gaat het Ministerie van V&W verder met de ontwikkelingen rond de kilometerbeprijzing. Zo wordt er gewerkt aan het certificeringtraject waarin de toetsingseisen, structuur en voorwaarden van het kilometerprijssysteem worden vastgesteld. Zo kan, wanneer de Tweede Kamer en de Eerste Kamer ermee instemmen, de maatregel vanaf 2012 stapsgewijs worden ingevoerd. In 2017 moet de heffing voor alle auto’s van toepassing zijn.

Verder wordt er geïnvesteerd in het verminderen van de filedruk. Op verschillende plaatsen worden automobilisten beloont voor het buiten de spits rijden. Dit gebeurt in de projecten ‘Spitsmijden’.
Ook gaat Rijkswaterstaat met 27 bouwprojecten grote knelpunten op de snelwegen aanpakken.

In Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Leiden Nijmegen, Rotterdam en Utrecht worden tussen 2010 en 2014 proeven gestart met gedifferentieerde parkeertarieven voor meer en minder vervuilende auto’s. De parkeerkosten in deze gemeenten worden hoger voor vervuilende auto’s en lager voor schonere auto’s.

Verder stelt het Kabinet vanaf 2010 een bijmenging van vier procent biobrandstof bij gewone benzine verplicht. In een wet moet daarnaast worden vastgelegd dat vanaf 2011 alle biobrandstoffen duurzaam geproduceerd moeten worden.