Proef spitsmijden succesvol

Redactie Redactie
• Laatste update:

Aan de proef deden achthonderd automobilisten vrijwillig mee. Het traject was verdeeld in twee zones. Deelnemers  die de ochtendspits meden, verdienden daarmee per zone vier euro. Dit leidde tot een afname van het aantal spitsritten met ruim 50 procent. De resultaten van het onderzoek werden vandaag gepresenteerd tijdens het jaarcongres mobiliteitsmanagement in Den Haag.

De onderzoekers deden samen met de NS ook een proef onder treinreizigers op het traject Utrecht – Den Haag.
Honderdvierentwintig deelnemers ruilden hun jaartrajectkaart in voor een dalurentrajectkaart. Daarvoor kregen ze twintig procent van de abonnementsprijs terug. Met de werkgevers was afgesproken dat de werknemers het geld in eigen zak mochten steken.

De onderzoekers benadrukken dat de medewerking van werkgevers cruciaal is voor het slagen van spitsmijden. Zij moeten flexibel zijn met het bepalen van de werktijden en financiële prikkels bieden aan spitsmijdende werknemers. Ook zouden winkeltijden, openingstijden van kinderopvang en andere instellingen aangepast moeten worden.

Momenteel lopen er nog file-mijdingsprogramma`s op de A12 van Gouda naar Zoetermeer en bij de Waalbrug. Deze projecten lopen tot december. Binnenkort gaat er ook een programma spitsmijden rond Utrecht van start.

Download hier het volledige rapport.