V

Redactie Redactie

Hoewel de kilometerstand ook van invloed is op de restwaarde, is de invloed van een beperkte afwijking in het kilometrage zo gering dat de vermindering van waarde (afschrijving) als een ‘vaste kostenpost’ geldt.   
 
Vaste kosten
Dit zijn de autokosten die niet direct met het kilometertal wijzigen. Binnen het hoofdstuk ‘vaste kosten’ is een onderscheid aan te brengen tussen vaste kosten die worden vastgesteld op basis van de gehele leaseperiode en periodieke kosten. Periodieke kosten (houderschapsbelasting, verzekeringspremie) zijn niet afhankelijk van het kilometrage en kunnen tussentijds beëindigd worden zonder boetebeding. Afschrijving en rente zijn componenten die vastgesteld zijn voor de gehele leaseperiode en moeten bij wijziging van de leaseperiode te allen tijde worden herberekend; rente- en afschrijvingskosten zijn in de praktijk immers nimmer lineair.
Een post waarover verschillend wordt gedacht, is de voorziening voor vervangend vervoer (v.v.). Tegenover de opvatting dat de kans op (kosten van) vervangend vervoer toeneemt met het verreden aantal kilometers, staat dat het gros van de kosten van vervangend vervoer toegedicht kan worden aan de organisatie en het ter beschikking hebben van vervangende auto’s [voorgaande zin begrijp ik niet, JR] Vaste kosten dus.

Verbond van Verzekeraars
Overkoepelend orgaan (vereniging) dat de belangen van aangesloten verzekeringsmaatschappijen behartigt.

Vendor lease
Het aanbieden van lease-overeenkomsten door de leverancier aan zijn klanten van de door hem gevoerde kapitaalgoederen. De primaire belangen van de aanbieder betreffen afzet van producten en klantenbinding, en niet het uitvoeren van leasediensten. Het maakt daarbij niet uit of de leasecontracten door de vendor in eigen beheer dan wel in samenwerking met een niet gelieerde lessor wordt aangeboden.

Verduisteren
Het zich toe-eigenen van een zaak waarover men al de beschikking had. Neem iemand die de beschikking heeft over een geleaste auto: als deze lessee zich de auto toe-eigent en deze verkoopt of anderszins buiten de macht van de lessor brengt, dan is sprake van verduisteren. 
Verhuur
Het in gebruik geven van een roerende of onroerende zaak voor een bepaalde periode aan een huurder, tegen periodieke betaling.

Verlies
Het onverwacht verloren gaan van het object, de auto. Zodra het leaseobject als verloren moet worden beschouwd, zal de leaseperiode eindigen en het contract moeten worden beëindigd

Vertragingsrente
Deze kosten brengt de lessor in rekening aan zijn klant om de rentekosten te dekken die worden veroorzaakt door de te late ontvangst van betalingen.

Vervaldag/Fatale termijn
Datum waarop een contractueel afgesproken betaling of een andere prestatie moet worden verricht. Wordt niet op of voor de datum gepresteerd zoals is afgesproken, dan geldt de afgesproken datum als het moment waarop de nalatende partij van rechtswege in verzuim is en de vordering opeisbaar c.q. rentedragend wordt.

Vervangend vervoer
Middel van vervoer (veelal een vergelijkbare auto) dat aan de lessee ter beschikking wordt gesteld voor de periode dat de geleaste auto (onverwacht) niet gebruikt kan worden. Voor zover het leasecontract daarin voorziet, komen de kosten van een vervangende auto voor rekening van de lessor.

Vervangingspercentage
Dit betreft het aantal nieuw gesloten contracten uitgedrukt in procenten van de beëindigde contracten bij dezelfde contractpartners.

Vervreemden
Letterlijk: het doen overgaan in andere handen, een handeling die uitsluitend aan de rechtmatige eigenaar is toegestaan.

Verzuim
Dit is de aanduiding voor het niet nakomen van aangegane verplichtingen. Een persoon kan in verzuim worden gesteld door de wederpartij. Er kan ook automatisch sprake zijn van verzuim (van rechtswege), namelijk wanneer niet tijdig op een met name genoemd moment (datum) oftewel de fatale termijn is gepresteerd zoals is overeengekomen.

Verzekeringsplicht
Een WA-verzekering is voor elk motorvoertuig wettelijk verplicht. De dekking tegen Wettelijke Aansprakelijkheid voldoet verder alleen aan de eisen als de verzekering is gesloten bij een verzekeraar die voorkomt in het register van Nederlandse assuradeuren. Als een leasemaatschappij akkoord gaat met het verzoek van een lessee om de auto’s zelf te mogen verzekeren, dan zullen steeds aanvullende voorwaarden gesteld worden: de lessor zal in dat geval de lessee ook verplichten de auto’s op adequate wijze te verzekeren tegen cascoschade en verlies, een tweede verzekeringsplicht derhalve.

Verzekeringsverklaring
Verklaring waarin de verzekeringsmaatschappij van een lessee die een auto niet via de leasemaatschappij laat verzekeren, bevestigt dat het risico bij haar is ondergebracht  (bijvoorbeeld document WM1192).

VNA, Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen
Vereniging die de verdere ontwikkeling van autoleasing en professioneel wagenparkbeheer in Nederland wil bevorderen en de gemeenschappelijke algemene belangen van haar leden behartigt.

Voorcalculatie
Dit is de berekening van de leaseprijs die voorafgaat aan de ingebruikname. De op dat moment geldende prijsnoteringen en de door de lessee opgegeven gebruiksgegevens bepalen de uitkomst, de leaseprijs. Zie ook ‘Offertecalculatie’ en ‘Inzetcalculatie’.

Voorloper/voorloopauto
Een tijdelijke auto die ter overbrugging van de levertijd van een contractauto aan de lessee ter beschikking wordt gesteld.

Voortijdige beëindiging/Tussentijdse beëindiging
Dit betreft beëindiging van een leasecontract eerder dan in het contract is overeengekomen.