Rechtbank: verzekeraar moet bijtellingverschil betalen

Redactie Redactie
• Laatste update:

De leaserijder reed in een Mitsubishi Outlander PHEV van november 2013. Deze werd door een aanrijding op 21 februari 2014 met een Volkswagen, die onder contract stond bij Lease Visie, total loss verklaard. De berijder kreeg op basis van de WA-verzekering van de tegenpartij een nieuwe Outlander PHEV.

In 2013 gold nog een 0 procent bijtellingtarief, in 2014 is dat 7 procent. Dat komt neer op 257,71 bruto per maand, en over de gehele resterende looptijd 14.431,98 euro. De berijder beargumenteerde dat deze verhoogde bijtelling onderdeel is van de schade: het verschil in fiscale bijtelling is een toekomstige vermogensschade, omdat het feit dat hij nu bijtelling moet betalen direct is terug te voeren op de aanrijding.

Delta Lloyd stelt dat de bijtelling niet voor vergoeding in aanmerking komt, omdat de schade voortkomt uit een verandering in belastingwetgeving en niet direct uit de aanrijding.

De rechtbank oordeelt dat er wel een causaal verband is, omdat er geen ‘bijtellingschade’ zou zijn geleden als de aanrijding niet had plaatsgevonden. De verzekering moet daarom het bijtellingverschil betalen als onderdeel van de schadeloosstelling.