Autohuurders het vaakst opgelicht in Italië

Ivonne Vermeulen Ivonne Vermeulen
• Laatste update:
Niet te snel tekenen voorkomt verrassingen bij autoverhuur. (Foto: Shutterstock)

Van alle betwiste creditcardafschrijvingen rondom autoverhuur komt 23,4 procent uit Italië. Het gaat dan om teveel berekende kosten voor schade, extra verzekeringen of boetes. Dat blijkt uit cijfers van creditcard-dienstverlener ICS, dat onder andere werkt voor Mastercard, Visa en de creditcards van ABN Amro en ANWB.

“Wat nog wel eens fout gaat is dat mensen onder druk, bijvoorbeeld omdat ze een vliegtuig moeten halen, toch een handtekening zetten onder een schadeformulier. Ook als ze het daar niet mee eens zijn. In die gevallen kunnen we ook achteraf geen geld terughalen”, aldus Bas Pietersen, adviseur voor fraude risk management bij ICS. “Inspecteer de huurauto eerste van binnen en van buiten en maakt foto’s van de gebreken en de kilometerstand. En check waarvoor je verzekerd bent en of een aanvullende verzekering nodig is.” 

Italië op nr 1

ICS kreeg vorig jaar 1.233 meldingen binnen van autohuurders die claimden teveel te hebben betaald. Het ging dan om gemiddeld 312 euro teveel. Over Italiaanse verhuurders kwamen 286 meldingen binnen, terwijl het totaal aantal transacties op ruim 23 duizend ligt in Italië. Daarmee staat Italië op de eerste plaats in de top 5 landen met de meeste betwiste transacties, gevolgd door Spanje met 192 meldingen (47 duizend transacties), Hongarije met 160 (39 duizend transacties), Zuid-Afrika met 117 (13 duizend transacties) en de VS met 105 (ruim 44 duizend transacties)

Over dit jaar zijn tot en met juni 457 meldingen binnengekomen. De meeste (101) komen uit Italië, daarna Spanje (74) en vervolgens uit ons eigen land (55). ICS zegt in ongeveer 60 procent van de gevallen het betwiste bedrag te hebben teruggevorderd.

ICS heeft zo’n 3 miljoen creditcards uitgegeven en is daarmee naar eigen zeggen marktleider.

Klachten over het gedrag van autoverhuurbedrijven waren eerder ook al aan de orde. Autoverhuurders beloofden toen beterschap.