Athlon verliest rechtszaak om tekenbonus

Bart Kuijpers Bart Kuijpers
• Laatste update:
De rechtbank stelt dat Athlon zelf de gevolgen draagt. (Foto: Shutterstock)

Leasemaatschappij Athlon Car Lease is deze week door de rechter in het ongelijk gesteld in een rechtszaak die het bedrijf had aangespannen tegen Ericsson Telecommunicatie. De telecom-gigant was tussen 2008 en 2016 klant van Athlon. Met een verlenging van het contract in het vooruitzicht – er werd een ‘framework agreement’ getekend – betaalde Athlon een ‘stay on bonus’ van ruim twee ton aan Ericsson. Het nieuwe contract zou ingaan op 1 juli 2017 en kende een looptijd van vier jaar.

In december 2017, toen Athlon de beschikking kreeg over de 2016-jaarrekening van Ericsson, is het bedrijf vragen over de financiƫle positie van Ericsson gaan stellen. De telecommaatschappij was een intercompany lening aangegaan waardoor de credit check negatief uitpakte. Dat was reden voor Athlon om de samenwerking te beƫindigen.

Volgens de rechtbank kunnen de afgesloten ‘framework agreements’ niet anders aangemerkt worden dan als contractverlengingen. “In het licht van al het vorenstaande bezien zijn is het weigeren van een positieve credit check weliswaar de keuzevrijheid van Athlon, maar […] moeten de gevolgen daarvan […] voor haar rekening komen omdat de redelijkheid en billijkheid dat verlangen.”

Lees het hele verhaal op Automotive-online.